28 nov. 2023, 09:57

Cijfers CBS - 3 op 4 NL-ers maakt zich druk over klimaat

Cijfers CBS - 3 op 4 NL-ers maakt zich druk over klimaat

Recent onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werpt een verhelderend licht op de perceptie van Nederlanders met betrekking tot klimaatverandering. Hoewel dit thema tijdens de verkiezingen wellicht geen prominente plaats innam, blijkt uit het onderzoek dat een aanzienlijk deel van de bevolking zich wel degelijk zorgen maakt over de gevolgen van klimaatverandering.

Een opmerkelijke bevinding is dat driekwart van de Nederlanders bezorgd is over klimaatverandering. Hierbij is er een interessant geslachtsverschil waar te nemen: vrouwen uiten over het algemeen meer zorgen over de mogelijke gevolgen van klimaatverandering dan mannen. Ongeveer 38% van de vrouwen maakt zich aanzienlijk meer zorgen dan 31% van de mannen. Deze zorgwekkende trend benadrukt een duidelijke gendergerelateerde dynamiek in de perceptie van klimaatverandering binnen de Nederlandse samenleving.

Volwassenen uiten financiële zorgen over klimaatbeleid

Naast de zorg over de directe gevolgen van klimaatverandering, komt ook de financiële kant van klimaatbeleid naar voren. In vergelijking met voorgaande jaren maakt een groter percentage volwassenen zich zorgen over de kosten van het klimaatbeleid. Opvallend is dat mannen met lagere opleidingsniveaus en mensen uit minder welgestelde huishoudens zich meer zorgen lijken te maken over deze kosten.

Deze zorgen zijn niet louter gericht op de individuele kosten; er bestaat ook een bredere sociale perceptie. Een derde van de ondervraagden geeft aan dat grotere landen zoals China en de Verenigde Staten eerst strengere klimaatmaatregelen zouden moeten treffen. Hieruit blijkt een verlangen naar een meer evenwichtige verdeling van verantwoordelijkheden op internationaal niveau, voordat eigen landelijke maatregelen strikter worden doorgevoerd.

Verschil over klimaatzorgen onder leeftijdsgroepen

Interessant genoeg toont het onderzoek ook een opmerkelijk contrast tussen verschillende generaties. Een aanzienlijk deel van de ouderen, ongeveer 43%, uit zorgen over de gevolgen van klimaatverandering voor toekomstige generaties. Dit staat in contrast met slechts 30% van de jongeren tussen 18 en 25 jaar die zich hierover zorgen maken. Deze bevindingen suggereren een verschil in langetermijnperspectief tussen verschillende leeftijdsgroepen.

Bedrijven, industrie en individuele verantwoordelijkheid voor het klimaat – wie is verantwoordelijk voor klimaatverandering en wie moet in actie komen tegen klimaatverandering?

Een opvallende constatering is dat bijna driekwart van de ondervraagden van mening is dat grote bedrijven, de industrie en de luchtvaart niet genoeg doen om klimaatverandering tegen te gaan. Tegelijkertijd vindt ongeveer de helft dat burgers zelf ook onvoldoende bijdragen aan het tegengaan van klimaatverandering.

Hoewel klimaatverandering tijdens recente verkiezingen wellicht geen centraal thema was, blijkt uit het onderzoek van het CBS dat het een belangrijk punt van zorg is voor een groot deel van de Nederlandse bevolking. Deze zorg wordt gekenmerkt door verschillende invalshoeken, zoals geslacht, sociaaleconomische status, leeftijd en perspectief op verantwoordelijkheid van verschillende entiteiten.

De bevindingen uit het CBS onderzoek tonen een complex beeld van de zorgen en prioriteiten van Nederlanders ten aanzien van klimaatverandering. Deze inzichten zijn essentieel voor het vormgeven van effectief en inclusief klimaatbeleid dat niet alleen rekening houdt met de gevolgen van klimaatverandering, maar ook met diverse sociaal-economische perspectieven en generaties binnen de Nederlandse samenleving.

De cijfers uit het CBS onderzoek zijn voor het grootste deel afkomstig uit het onderzoek Belevingen 2023, een CBS-enquête gehouden in de periode februari-april 2023. In totaal namen ruim 18 duizend personen van 18 jaar of ouder aan dit onderzoek deel. Het onderzoek werd ook in 2020 gehouden, waardoor in beeld kan worden gebracht in hoeverre opvattingen en gedrag rondom klimaatverandering, energietransitie en duurzaamheid veranderd zijn.

Gelijk aan de slag om het klimaat te verbeteren?

Maak impact en vind jouw kans bij Greenjobs.nl! Ontdek vacatures die je de mogelijkheid bieden om een positieve bijdrage te leveren aan een duurzame toekomst. Dagelijks komen er nieuwe banen met welke je het verschil kan maken!

Vond je deze blog interessant? Misschien is deze blog dan ook wat voor je: