21 dec. 2023, 11:24

COP28 Dubai - Alles wat je wilt weten over de laatste klimaatconferentie

COP28 Dubai - Alles wat je wilt weten over de laatste klimaatconferentie

Elke COP is belangrijk om doelen vast te stellen, overeenkomsten te onderhandelen en samen te werken aan het verminderen van klimaatverandering. Wat zijn de diepte- en hoogtepunten van 2023? En wat is de COP überhaupt? In deze blog lees je er alles over.

Elke bijeenkomst van de Conferentie van de Partijen (COP) binnen het kader van het VN-Klimaatverdrag is een cruciale gelegenheid voor wereldleiders, beleidsmakers, wetenschappers en maatschappelijke organisaties om samen te komen en strategieën te bespreken om klimaatverandering aan te pakken. De COP28 was geen uitzondering en bracht een mix van hoogtepunten en uitdagingen met zich mee.

Wat is COP28?
COP28, de 28e Conferentie van de Partijen (Conference of the Parties, COP), was een belangrijke mijlpaal in de wereldwijde inspanningen om klimaatverandering tegen te gaan. Het werd gehouden als onderdeel van het VN-Klimaatverdrag, waarbij vertegenwoordigers van landen samenkomen om klimaatbeleid te bespreken, maatregelen te plannen en overeenkomsten na te streven om de opwarming van de aarde te verminderen en de gevolgen ervan te beperken.

Elke COP is belangrijk omdat het dient als een platform voor landen om doelen vast te stellen, overeenkomsten te onderhandelen en samen te werken aan het verminderen van klimaatverandering en de gevolgen ervan. COP-bijeenkomsten hebben een belangrijke rol gespeeld bij het vormgeven van internationaal klimaatbeleid, waaronder het baanbrekende Akkoord van Parijs dat werd bereikt tijdens COP21 in 2015.

Samenvatting COP28, 13 december 2023
COP28 sloot op 13 december af na intensieve onderhandelingen over de slotverklaring, die uiteindelijk als "historisch" werd bestempeld vanwege de "transitie weg van fossiele brandstoffen"

De Europese Unie (EU) en de Verenigde Staten, samen met de Alliantie van Kleine Eilandstaten, hebben zich verzet tegen de oorspronkelijke versie van de slotverklaring op 12 december. Deze versie werd als "onaanvaardbaar" beschouwd omdat deze opriep tot "vermindering van het verbruik en de productie van fossiele brandstoffen", zonder het einde van het fossiele brandstoftijdperk te vermelden.

Niet iedereen akkoord
Een van de belangrijkste voorgestelde maatregelen tijdens COP28 was een drievoudige toename van de wereldwijde capaciteit voor hernieuwbare energie tegen 2030. Deze doelstelling werd door 116 partijen onderschreven, maar niet door China, India en Rusland.

Uitspraak Sultan Al Jaber - een dieptepunt
De president van Cop28, Sultan Al Jaber, heeft beweerd dat er "geen wetenschap" is die aangeeft dat een uitfasering van fossiele brandstoffen nodig is om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5°C. Al Jaber zei ook dat een uitfasering van fossiele brandstoffen duurzame ontwikkeling niet mogelijk zou maken, "tenzij je de wereld terug wilt brengen naar grotten".
Wetenschappers zeiden dat de opmerkingen "ongelooflijk verontrustend" waren en "neigden naar klimaatontkenning", en ze waren in strijd met de positie van de secretaris-generaal van de VN, António Guterres


Highlights 
Naast het historische einde van de conferentie, zijn er belangrijke lessen te leren van 's werelds grootste internationale klimaatconferentie, waar 197 landen en de EU vertegenwoordigd waren, met meer dan 70.000 deelnemers.

  1. Vanaf het begin: de oprichting van een "verlies- en schadefonds" Tijdens COP27 onderhandeld, beoogt dit fonds de meest kwetsbare landen te ondersteunen bij klimaatrampen. Het ontving toezeggingen van overheden ter waarde van 792 miljoen dollar.
  2. Officieel: 2023, het warmste jaar ooit Berichten tijdens COP28 wezen op verergerende klimaatomstandigheden, waarbij 2023 als het warmste jaar ooit werd aangemerkt, met een temperatuurrecord van 1,40°C boven het pre-industriële gemiddelde.
  3. Inzet van oliemaatschappijen onvoldoende Een belofte van 50 oliemaatschappijen om tegen 2030 de methaanuitstoot tot nul te reduceren werd als onvoldoende beschouwd door VN-Secretaris-Generaal António Guterres.
  4. Verklaring over voedselsystemen door 134 landen Een primeur, maar zonder specifieke doelstellingen over klimaateffecten van de agrovoedingsindustrie.
  5. Oproep tot verdrievoudiging van kernenergie door 22 landen Ondertekend door landen, waaronder EU-leden, maar niet zonder controverse.
  6. 60 landen zetten zich in om airconditioning te verminderen Erkennen de groeiende emissies in de koel- en airconditioningssector.
  7. Erkenning van schone waterstofcertificaten door 35 landen Een doorbraak voor grensoverschrijdende stromen van koolstofarme waterstof.
  8. Compromis in het slotakkoord Een compromis ondanks tegenstand van olieproducerende landen. De tekst benadrukt de "transitie weg van fossiele brandstoffen".
  9. Kerncijfers van COP28 Schrikbarende gegevens over klimaatimpact, zoals honger, mogelijke blootstelling aan hittegolven en stijgende CO2-concentraties.
  10. Eindcitaat van COP28 “Aan iedereen die zich verzette tegen een duidelijke verwijzing naar de geleidelijke uitbanning van fossiele brandstoffen in de COP28-tekst, wil ik zeggen dat die uitfasering onvermijdelijk is, of ze dat nu leuk vinden of niet. Laten we hopen dat het niet te laat is.” António Guterres, VN-baas, 13 december 2023.

Bronvermelding:
De Verenigde Naties
The Guardian



Vond je deze blog handig en interessant? Misschien zijn deze blogs op Greenjobs.nl dan ook wat voor je: