14 feb. 2024, 10:55

Waarom en hoe je kan overstappen naar een duurzame bank

Waarom en hoe je kan overstappen naar een duurzame bank

Waarom en hoe je kan overstappen naar een duurzame bank

Je kan duurzaamheid op veel manieren implementeren in ons leven. Door wat en waar je koopt, wat je eet, door tweedehands te shoppen, afval te sorteren, en ga zo maar door. Overstappen naar een duurzame bank is iets waar mensen niet altijd aan denken als het gaat om duurzaamheid, of het voelt als een grote stap met veel gedoe. Overstappen naar een duurzame bank is helemaal niet moeilijk en levert veel positiefs op, voor jezelf en de planeet. Bankieren bij een duurzame bank is namelijk een manier om je geld te laten werken voor positieve verandering.

Waarom overstappen naar een duurzame bank?

Duurzame banken investeren in projecten en bedrijven die een positieve impact hebben op het milieu, de samenleving en de economie. Door je geld bij een duurzame bank te plaatsen, draag je indirect bij aan initiatieven die bijdragen aan een schonere planeet, sociale rechtvaardigheid en duurzame ontwikkeling. Op deze manier kan je op een positieve manier bijdragen aan onderwerpen en problemen die anders te groot zouden zijn om in je eentje verandering in aan te kunnen brengen. Op deze manier kan overstappen naar een duurzame bank niet alleen een positief verschil maken voor de wereld, maar ook voor je eigen gemoedsrust en betrokkenheid bij de maatschappij.

Greenjobs.nl zet een aantal redenen om over te stappen naar een duurzame bank voor je op een rijtje:

  • Impact op het milieu: Duurzame banken investeren vaak in milieuvriendelijke projecten zoals hernieuwbare energie, groene technologieën en milieuvriendelijke landbouw. Door je geld bij een duurzame bank te plaatsen, draag je indirect bij aan het verminderen van de negatieve impact op het milieu.
  • Maatschappelijke verantwoordelijkheid: Duurzame banken streven naar sociale rechtvaardigheid en ethische praktijken. Ze vermijden investeringen in controversiële industrieën zoals wapenhandel, kinderarbeid of schadelijke chemicaliën. Door over te stappen naar een duurzame bank, steun je bedrijven die streven naar positieve sociale verandering.
  • Transparantie: Duurzame banken zijn over het algemeen transparanter over waar ze hun geld in investeren. Ze maken vaak hun investeringsportfolio's openbaar, zodat klanten kunnen zien hoe hun geld wordt gebruikt. Dit geeft klanten meer controle en inzicht in hun financiën.
  • Persoonlijke waarden: Voor veel mensen is het belangrijk dat hun financiële beslissingen in lijn zijn met hun persoonlijke waarden. Als je waarde hecht aan milieubescherming, sociale rechtvaardigheid en ethische praktijken, kan het overstappen naar een duurzame bank een manier zijn om die waarden in de praktijk te brengen.

Is het makkelijk om over te stappen naar een duurzame bank?

Overstappen naar een andere bank is helemaal niet ingewikkeld. Zo biedt ASN bijvoorbeeld een overstapservice aan. Dat betekent dat een aantal maanden al je bij en afschrijvingen automatisch worden doorgestuurd naar je nieuwe rekening. Hieronder een lijst met stappen die je zelf moet zetten voor een zo soepel mogelijk overstap proces:

  • Onderzoek: Voordat je besluit om over te stappen, is het belangrijk om goed onderzoek te doen naar verschillende banken en hun diensten. Vergelijk rentetarieven, kosten, voorwaarden en duurzaamheidsbeleid om ervoor te zorgen dat je de juiste bank kiest die bij je behoeften past.
  • Open een nieuwe rekening: Nadat je een weloverwogen keuze hebt gemaakt, open je een nieuwe rekening bij de bank van je keuze. Zorg ervoor dat je alle benodigde documenten en identificatie bij de hand hebt.
  • Regel automatische betalingen en incasso's: Zorg ervoor dat je alle automatische betalingen en incasso's die aan je oude rekening zijn gekoppeld, overzet naar je nieuwe rekening. Dit kan betrekking hebben op zaken zoals salarisbetalingen, hypotheekaflossingen, nutsvoorzieningen en abonnementsdiensten.
  • Informeer je werkgever en andere relevante partijen: Geef je werkgever en eventuele andere relevante partijen (zoals uitkeringsinstanties) op de hoogte van je nieuwe bankrekeningnummer, zodat ze eventuele toekomstige betalingen naar de juiste rekening kunnen sturen.
  • Sluit je oude rekening af: Zodra alle betalingen en incasso's succesvol zijn overgezet naar je nieuwe rekening, kun je overwegen om je oude rekening bij je vorige bank officieel te sluiten.

Veel banken bieden ook ondersteuning bij het overstapproces, dus aarzel niet om contact op te nemen met de klantenservice van je nieuwe bank als je hulp nodig hebt.


Wat is er mis met een niet duurzame bank?

Grote banken zoals ABN-AMRO, Rabobank en ING hebben tussen 2013 en 2016 samen zo’n 9 miljard euro geïnvesteerd in de vijftien meest dieronvriendelijke vleesbedrijven van ons land, waaronder plofkipfabrieken. Er is onderzoek gedaan naar de investeringen van deze banken op de gebieden van wapens, klimaat en arbeidsrechten. ING scoort op alle gebieden het slechtst.

ING is, met meer dan 8 miljoen klanten in Nederland, met afstand de grootste Nederlandse bank. Als klant van ING wordt je spaargeld gestoken in fossiele brandstoffen en andere schadelijke sectoren. Zo draag je als klant van ING zonder het te weten bij aan gevaarlijke klimaatverandering. Met ernstige gevolgen, zoals overstromingen en hittegolven.

ING steekt nog altijd veel geld in:

  • Fossiele brandstoffen: olie, kolen en gas;
  • Sojateelt en vleessector (hiervoor worden grote stukken regenwoud gekapt, wat vaak gepaard gaat met mensenrechtenschendingen);
  • Palmolie en de pulp- & papierindustrie (grote impact op ontbossing en biodiversiteit, mensenrechtenschendingen);
  • De wapenindustrie;
  • Sectoren en projecten waarin kinderarbeid voorkomt.

ING is meerdere keren in het nieuws gekomen vanwege ‘greenwashing’. Dit betekent dat ze zich duurzamer voor hebben gedaan dan ze zijn. Gelukkig zijn er in Nederland ook banken die meer doen dan de ING Bank om de klimaatcrisis tegen te gaan. Dit is de reden dat Greenjobs.nl bankiert bij Triodos.

Naar welke duurzame bank kan ik overstappen?

Volgens de Eerlijke Bankwijzer, een platform van organisaties als Oxfam Novib en Milieudefensie, zijn er voor duurzaam bankieren in Nederland twee koplopers: Triodos Bank en ASN. Triodos is zelfstandig en opgericht in 1980. ASN is een voormalige vakbondsbank en onderdeel van de genationaliseerde Volksbank. Beide banken delen een sterke focus op duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid, waardoor ze populaire keuzes zijn voor wie wil overstappen naar een bank die hun waarden deelt.

  • Triodos Bank: Triodos staat bekend als een van de pioniers op het gebied van duurzaam bankieren. Ze investeren uitsluitend in projecten en bedrijven die een positieve impact hebben op mens, milieu en maatschappij.
  • ASN Bank: ASN Bank is een dochteronderneming van de Volksbank en richt zich op duurzame financiering. Ze investeren niet in sectoren zoals de wapenindustrie, tabaksindustrie of de fossiele brandstofsector.

Begin vandaag nog met duurzaam bankieren!

Kortom, door over te stappen naar een duurzame bank kun je niet alleen je financiële doelen bereiken, maar ook bijdragen aan een positieve verandering voor de planeet en de samenleving. Het klinkt als veel werk, overstappen van bank en al je financiële persoonlijke gegevens wijzigen, maar een overstap is zo gemaakt. Begin vandaag nog met duurzaam bankieren!

Handig om te weten, overstappen naar een andere bank is gratis en hoeft je dus niks te kosten behalve wat tijd voor het invullen van een overstapformulier. Het is zo gepiept en gratis, dus waar wacht je op!

Vond je deze blog interessant? Wellicht is een van deze blogs dan ook leuk:

- Wat is Greenwashing?

- Greenjobs.nl in 2024: Jouw Toekomst, Onze Missie

- Een duurzame baan, zo ontdek je wat je wilt