27 nov. 2023, 10:18

Wat is Sustainable Finance?

Wat is Sustainable Finance?

Sustainable Finance, wat is dat eigenlijk? En hoe kan een bank nou niet duurzaam zijn? Waarom is de ING een 'slechte bank' en Triodos een 'goede'? We leggen het je allemaal uit in deze blog over duurzame geldzaken!

Duurzame financiering: Het bouwen aan een economie voor de toekomst
Duurzame financiering, ook wel bekend als 'Sustainable Finance', is een benadering van financiële dienstverlening die gericht is op het ondersteunen van economische groei en ontwikkeling op een manier die het milieu respecteert, de sociale impact maximaliseert en op lange termijn waarde creëert voor alle belanghebbenden.

Duurzame financiering, oftewel 'Sustainable Finance', staat centraal in het ondersteunen van economische groei die het milieu eerbiedigt, sociale impact maximaliseert en langetermijnwaarde creëert voor alle betrokkenen.

Deze benadering omvat financiële activiteiten en investeringen die rekening houden met milieu, sociale en governance (ESG) criteria. Financiële instellingen streven niet enkel winst na, maar kijken ook naar de impact van hun investeringen op milieu, samenleving en bedrijfsbestuur. Het doel? Duurzaamheid integreren in alle financiële besluiten. Je leest er meer over in deze blog!


Wat is S
ustainable Finance?
Sustainable Finance omvat een breed scala aan financiële activiteiten en investeringen die rekening houden met milieu-, sociale en governance (ESG) criteria. Dit betekent dat financiële instellingen niet alleen winst nastreven, maar ook kijken naar de impact van hun investeringen op het milieu, de samenleving en het bestuur van bedrijven. Het doel is om duurzaamheid te integreren in alle financiële beslissingen. Heel kort: je zorgt dat je met je geld alleen investeert in zaken met een impact die niet de natuur of maatschappij schaadt. Klinkt makkelijk, maar veel bedrijven en banken investeren nog altijd veel in bedrijven die schade veroorzaken aan mens en milieu.


Geld lenen of investeren en milieu-impact

Waar we ons geld lenen en hoe we onze investeringen plaatsen, heeft aanzienlijke gevolgen voor het milieu en de samenleving. Het bewust worden van de impact van onze financiële beslissingen is cruciaal voor een duurzamere toekomst.

Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat leningen van financiële instellingen zoals banken een aanzienlijke invloed kunnen hebben op het milieu. Bijvoorbeeld, hypotheken voor energiezuinige woningen kunnen de vraag naar duurzame bouwmaterialen vergroten, terwijl leningen voor niet-duurzame praktijken juist schadelijk kunnen zijn voor het milieu, zoals financiering voor projecten die afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen.

Het is daarom belangrijk om te overwegen waar we leningen afsluiten en welke impact deze leningen hebben op het milieu. Banken zoals Triodos Bank en ASN Bank bieden groene leningen aan die specifiek gericht zijn op duurzame projecten. Deze leningen kunnen bijdragen aan een positieve milieu-impact door de financiering van energie-efficiënte woningen, duurzame landbouwprojecten en hernieuwbare energie-initiatieven.


Organisaties die
zich richten op duurzame investeringen:

  • Triodos Bank: Triodos is een pionier op het gebied van duurzaam bankieren en investeren. Ze financieren alleen projecten die een positieve impact hebben op mens en milieu.
  • Polestar Capital: Polestar Capital is gericht op duurzame infrastructuur-investeringen, zoals hernieuwbare energie, waterbeheer en groene technologieën. Werken bij Polestar Capital? Alle vacatures van Polestar Capital kan je vinden op Greenjobs.nl!
  • Oikocredit: Oikocredit is een coöperatie die investeert in microfinanciering, landbouw, duurzame energie en andere sociale ondernemingen wereldwijd.
  • ASN Bank: ASN Bank in Nederland investeert uitsluitend in duurzame en verantwoorde projecten. Ze publiceren transparante rapporten over waar het geld van hun klanten naartoe gaat en welke impact deze investeringen hebben

Het is van essentieel belang om na te denken over waar we ons geld lenen en hoe we onze investeringen plaatsen. Door bewuste keuzes te maken bij het selecteren van leningen en investeringen, kunnen individuen en bedrijven bijdragen aan een duurzamere toekomst.

Het is aan ons als individuen, bedrijven en samenleving als geheel om verantwoordelijkheid te nemen voor onze financiële beslissingen en bij te dragen aan een wereld waar duurzaamheid en welzijn hand in hand gaan.


B Corp organisaties en Sustainable Finance

Wist je dat er best wat B Corps bezig zijn met Sustainable Finance? Hieronder vind je een lijst van bedrijven die B Corp zijn en bezig zijn met duurzaam bankieren, duurzaam investeren, of op andere manieren bezig zijn met duurzame financiën.

  • Karmijn Kapitaal B.V, investeren meer bestrijkt dan de traditionele onderwerpen zoals financiën en efficiency. Ze investeren in MKB-bedrijven die worden geleid door (gender) diverse managementteams en richten zich ook op de ‘zachtere’ aspecten van ondernemerschap, zoals zorg voor medewerkers en klanten, langetermijnvisie en stimulering van creativiteit en innovatie.
  • RGreen Invest, is een onafhankelijke Franse onderneming voor beleggingsbeheer met een bewezen staat van dienst in het investeren en financieren van infrastructuurprojecten die verband houden met energietransitie, klimaatmatiging en -adaptatie.
  • Vendis capital management, is een participatiemaatschappij, gespecialiseerd in de consumentengoederensector in Europa. In samenwerking met ondernemers en managers wil Vendis investeren in kleine tot middelgrote consumentenbedrijven om hen te helpen hun groeipotentieel te realiseren.
  • HPE Growth, is een doelgerichte, vooraanstaande participatiemaatschappij die gespecialiseerd is in Europese digitale technologie. Met het hoofdkantoor in Amsterdam heeft hun internationale team een sterk track record opgebouwd in groei-investeringen en operationele meerwaarde, voornamelijk gericht op de sectoren FinTech, Digital Health, SaaS en Consumer Internet.
  • Atypical Partner, is een duurzaam vermogensbeheerplatform dat zich richt op het identificeren en stimuleren van innovatieve financiële ondernemers in Europa.
  • Revent Capital, verzamelen een gemeenschap van doelgerichte oprichters, investeerders en wetenschappers om systemische verandering te stimuleren op het gebied van klimaat, gezondheidszorg, onderwijs en financiën. Onze rol is om oprichters het platform te bieden om te slagen, door ze te ondersteunen met kapitaal, relevante netwerken en een missie die op één lijn ligt.
  • VP Capital, is de investeringsmaatschappij van de familie Van Puijenbroek. Een investeringsfamilie met oog voor traditie en een drive om een positieve impact te maken; Sterk erfgoed. Duurzame vooruitgang.
  • Circular Investment BV, investeren in bedrijven en projecten die goed zijn voor het bedrijfsleven, de samenleving en het milieu. In samenwerking met een reeks deskundige partners en praktijkmensen identificeren, ontwikkelen, structureren en implementeren we projecten die tastbare sociale en milieuvoordelen opleveren en tegelijkertijd voor risico gecorrigeerde financiële rendementen voor de economie genereren.
  • Rubio Fund Management BV, investeert in wereldveranderende ondernemers die een enorme impact en marktrendement creëren.
  • Pymwymic, (Put Your Money Where Your Meaning Is Community) is een van Europa's grootste gemeenschappen van impactinvesteerders. Sinds 1994 heeft de Pymwymic groep van families, filantropen en individuele investeerders kapitaal en middelen geïnvesteerd in for-profit bedrijven.


Overstappen naar een duurzame bank, open makkelijk een nieuwe bankrekening en maak gelijk impact

Volgens de Eerlijke Bankwijzer, een platform van organisaties als Oxfam Novib en Milieudefensie, zijn er voor duurzaam bankieren in Nederland twee koplopers: Triodos Bank en ASN. Triodos is zelfstandig en opgericht in 1980. ASN is een voormalige vakbondsbank en onderdeel van de genationaliseerde Volksbank.

Duurzame banken kiezen actief uit waar ze in willen investeren, met het oog op een positieve impact. Bij traditionele banken is het een hele zoektocht om uit te vinden waar je geld precies voor wordt gebruikt, dit is bij de duurzame banken anders. Zowel ASN als Triodos hebben op hun website een overzicht staan van de bedrijven en projecten waar ze het geld van hun klanten in steken.

Grote banken zoals ABN-AMRO, Rabobank en ING hebben tussen 2013 en 2016 samen zo’n 9 miljard euro geïnvesteerd in de vijftien meest dieronvriendelijke vleesbedrijven van ons land, waaronder plofkipfabrieken. Er is onderzoek gedaan naar de investeringen van deze banken op de gebieden van wapens, klimaat en arbeidsrechten. ING scoort op alle gebieden het slechtst.

Een overstap is zo gemaakt. Het klinkt eng en veel werk, overstappen van bank en al je financiële persoonlijke gegevens wijzigen, maar het is zo gepiept. Zo heb je een overstapservice die ervoor zorgt dat je binnenkomende betalingen op je oude rekeningen 13 maanden doorgezet worden naar je nieuwe rekening en je nieuwe rekening wordt doorgegeven aan bedrijven die met een automatische incasso geld van je rekening afschrijven. De eerste stap is een rekening aanmaken, dan de overstapservice aanvragen, en dan kan je je nieuwe rekening al gebruiken.

Overstappan naar de Triodos bank gaat makkelijk via de overstapservice. Je opent zo een rekening en zij regelen de rest.
Overstappen naar ASN Bank
is ook zo gepiept! Je opent in een paar stappen een bankrekening en alles wordt voor je geregeld.


Werken in de financiële sector en 
soorten banen in Sustainable Finance
De financiële sector is een grote sector en er zijn veel mensen in werkzaam. Volgens het UWV werken er 220.000 mensen in de financiële sector. Wist je dat er ook veel banen bij financiele instellingen zijn waar je een positieve impact mee maakt?

  • Duurzaamheidsspecialisten: Deze professionals analyseren en adviseren over duurzaamheidskwesties in verschillende industrieën. Ze helpen bij het beoordelen van ESG-criteria en hoe deze kunnen worden geïmplementeerd in investeringsbeslissingen.
  • Impact Investment Managers: Zij beheren investeringsfondsen die gericht zijn op het behalen van meetbare sociale en milieu-impact, naast financieel rendement.
  • ESG-analisten: Deze experts analyseren bedrijven en beoordelen hoe goed ze presteren op het gebied van milieu, sociaal beleid en bestuur. Dit helpt investeerders om weloverwogen beslissingen te nemen.
  • Duurzaamheidsadviseurs: Ze adviseren bedrijven en financiële instellingen over hoe ze duurzaamheidsprincipes kunnen integreren in hun bedrijfsstrategieën en investeringsportefeuilles.


Actie in Amsterdam tegen banken die investeren in fossiele energie

Er zijn steeds vaker protesten tegen banken. Deze protesten zijn een manier voor burgers en activistische groepen om banken verantwoordelijk te houden voor hun investeringsbeslissingen en om een duurzamere economie te bevorderen die minder afhankelijk is van vervuilende energiebronnen. Fossiele brandstoffen zijn een belangrijke bron van broeikasgassen die bijdragen aan klimaatverandering. Door in deze sector te investeren, faciliteren banken indirect de voortzetting van activiteiten die de opwarming van de aarde versterken. Protesten tegen deze investeringen zijn een manier om aandacht te vragen voor de noodzaak van een verschuiving naar duurzame energiebronnen om klimaatverandering tegen te gaan.

Op zaterdag 30 december 2023, vanaf 12:00 uur, zal Extinction Rebellion de A10 ter hoogte van het voormalige ING-hoofdkantoor "De Schoen" in Amsterdam blokkeren. De eis is duidelijk: ING moet onmiddellijk stoppen met alle financiering en dienstverlening aan de fossiele industrie. Extinction Rebellion zal de A10 niet vrijgeven totdat ING stopt met het financieren van activiteiten die bijdragen aan klimaatverstoring.

Voor meer informatie of meedoen aan deze actie tegen ING lees verder op Extincion Rebellion.


Klimaatzaak van milieudefensie
Als mensen aan de veroorzakers van de klimaatcrisis denken, denken ze al snel aan grote olie- en gasbedrijven zoals Shell. Maar achter deze grote vervuilers zitten grote financiële instellingen die dagelijks(!) miljarden euro's in ze investeren. Hun bijdrage aan het verergeren van de klimaatcrisis is dus enorm. 

Het succes van de Klimaatzaak tegen Shell maakt Milieudefensie strijdvaardig. We weten wat we willen en waar we het voor doen: een veilig klimaat voor ons allemaal. Daarom bereiden ze een nieuwe rechtszaak voor. Want alleen als alle grote bedrijven meedoen, kunnen we de ergste gevolgen van klimaatverandering nog tegengaan.

Help je mee? Kijk voor meer informatie op Milieudefensie.



Bronvermelding: B Corporation.

Vond je deze blog interessant? Misschien is deze blog dan ook wat voor je: